Behind the Blinds

Antwerpen-Noord

Behind the Blinds

De Samberstraat heeft er binnenkort een nieuw gezicht bij. Het straatbeeld krijgt met Behind The Blinds een extra landmark: een gebouw met dansende architectuur.  De gevel heeft geperforeerde luiken die open of dicht schuiven. Ze dienen als zonwering, eerste hulp bij middagdutjes, lichtverduisterende Netflixassistent of avondgordijn. Of hoe een gevel het verhaal van zijn bewoners vertelt.

Architectuur

Om de architectuur van Behind The Blinds helemaal te begrijpen, moet je het gebouw op verschillende plaatsen gadeslaan. Steek de straat over, ga op wandel, bezoek de binnentuin. Pas dan wordt duidelijk dat Behind The Blinds overal een ander verhaal vertelt. Aan de betonnen gevel hangen stalen luiken die bewoners open en dicht schuiven. Ze zijn geperforeerd en laten vrolijke stipjes licht binnen. Wanneer de zon opkomt en door de gaatjes piept, ontwaakt het gebouw. Als je ’s avonds opnieuw naar het gebouw kijkt, krijg je een ander beeld. Sommige luiken zijn gesloten, andere staan open. Of misschien heb je geluk en zie je ze net bewegen. Ze volgen het ritme van de bewoners en ‘dansen’ doorheen de dag.

 

Interieur

Bewoners voelen zich betrokken, omdat ze via de architectuur licht, zon en schaduw regelen. Alsof ze zelf kunnen meeschrijven aan het architecturale verhaal. Grote raampartijen geven ook een ‘groot’ gevoel. Via een loggia (inpandig terras) loop je recht vanuit de leefruimte of de slaapkamer in een extra tuinkamer. Binnen hangt op die manier altijd een buitengevoel en dat wordt versterkt door warme en natuurlijke materialen. Een gespikkelde terrazzotegel op de vloer en groen maatwerk in de keuken brengen kleur en cachet in het interieur. ISTATE en architectuurbureau META bedachten ook oplossingen voor opbergruimtes. Waar hang je een jas omhoog? Waar verberg je schoenen? Via nissen, ingewerkte kastruimtes en andere slimme opslagideeën. Architectuur die niet alleen meeleeft, maar ook meedenkt. Het resultaat: zelfs de kleinste studio’s voelen ruimer dan hun vierkante meters doen vermoeden.

 

Ritme van de dag

INFUNCTIEVAN is een bevriend Antwerps grafisch bureau. Ze documenteerden aan de hand van 3D-beelden hoe Behind The Blinds beweegt doorheen de dag, op het ritme van zon en bewoners.

 

Groen

Een privé-bos in de stad, dat is de opzet van het groene binnenplein. Een mini park in je eigen achtertuin, op reis naar de luwte. Denk aan slingerende peerlampjes, gezellige zithoeken en verborgen schaduwplekken. Het plantenpalet is vrolijk en gevarieerd. Een blotevoetenpad tekent een grijsgroen patroon en Cornusbomen dragen witte bloemen. Maar dé hoofdattractie zijn Ginkgo biloba’s, indrukwekkende Japanse notenbomen met gekartelde bladeren die in de herfst felgeel kleuren. De collectieve tuin is opgebouwd in verschillende ‘lagen’: wilde bosvegetatie onder en weelderige boombladeren boven. Op die manier kijken ook bewoners op de verdiepingen recht in het groen. Alsof het zondaggevoel elke dag op hun raam tikt.

 

Team

Hoe creëer je een leefbaar gebouw dat happiness uitstraalt? Hoe kan architectuur de buurt versterken en bewoners blij maken? Behind The Blinds is het resultaat van denkwerk tussen verschillende partijen met uitgesproken meningen. ISTATE kiest voor elk project de beste mix aan talenten en verzamelt ze in een project met één visie. 

 

Meta

Architectenbureau bekend van Kaai 37 op het Eilandje en Gebouw O voor de Universiteit Antwerpen. Ze wonnen onder meer een Belgian Building Award en werden recent uitgekozen als ontwerpers van het nieuwe Beursplein en Congresgebouw in Brugge. www.meta.be 

 

Land 

Je kent ze misschien van het Harmoniepark, maar de architecten van LAND ontwerpen ook schooltuinen, pleinen en openbare ruimtes. www.landschapsarchitect.be  

 

Home Invest

Behind The Blinds werd verkocht aan Home Invest, een Brusselse vastgoedvennootschap die nu voor het eerst uitpakt met een project in Antwerpen. www.homeinvestbelgium.be

 

 

 
 
 
 

Buurt

Behind The Blinds is ontworpen op maat van een jong publiek, dat vandaag picknickt in Park Spoor Noord en morgen een pintje drinkt in de collectieve tuin. Den Dam is geen gewone wijk, er valt onmogelijk één woord op plakken. De omringende architectuur in de Samberstraat is een kakafonie: woonpaviljoenen uit de vorige eeuw staan er naast industriële pakhuizen en arbeiderswoningen. Met die identiteit ging ISTATE aan de slag. De straat heeft een oude ziel, gekrast en gehavend. Je kan er niet zomaar een gebouw neerplanten, het moet klikken in het bestaande weefsel. BEHIND THE BLINDS is een antwoord op en versterking van de buurt.

 

Straat

De Samberstraat is een echte fietsstraat. In de volledige breedte markeert een rood pad de fietsverbinding tussen Park Spoor Noord en de fietsbrug over het Albertkanaal. Je fietst er tussen Veldesdoorns (bomen), street art en volkstuintjes. De Samberstraat is een ideale eerste kennismaking met het bontgekleurde karakter van den Dam.

 

Meer informatie

close