Kiekenkot

De naam is een ludieke verwijzing naar het verleden van het gebouw: vroeger zat hier een poelier. Vandaag 14 studentenstudio’s. Met een beetje verbeelding is het gebouw dus nog altijd een ‘kiekenkot’.

Architectuur

New Yorkse vibes in Antwerpen. Rode bakstenen, zwarte terrassen en stalen details. De architectuur van Kiekenkot brengt kosmopolitische cool naar den Dam. De gevel heeft hier en daar een ‘uitkraging’: er zit reliëf in de bakstenen. Dat New York als inspiratie diende, hoeft niet te verwonderen. Den Dam wordt soms het ‘Meatpacking District van Antwerpen’ genoemd, omwille van het slachthuisverleden. Als er één straat is die dat verleden vandaag nog altijd vertelt, dan is het de Lange Lobroekstraat. De terrassen van Kiekenkot geven uitzicht op de iconische pakhuizen van het oude slachthuis.

Studentenstudio’s

De studio’s zijn vrij ruim voor een studentenkot en zitten bovendien slim in elkaar. Douche, sanitair, bed én bureau zijn compact geïntegreerd en op maat gemaakt. De interieurs zijn geen witte, banale boxen die je standaard associeert met studentenkamers. De stijl is verrassend en doet bijna denken aan een urban boetiekhotel. Het meubilair werd getekend en getimmerd door schrijnwerker en houttovenaar Peter Hillen. Ruwe materialen (multiplex) en ruige details (hanglampen) versterken de industriële look. Dat elke student een eigen terras heeft, is een ongekende luxe.

Buurt

De Damwijk is hét nieuwe studentenkwartier van Antwerpen. Campus Spoor Noord en het nieuwe ZNA Ziekenhuis liggen op minder dan 5 minuten wandelen of fietsen. Door de heraanleg van de kades aan het Lobroekdok komt de wijk binnenkort tot aan het water. De straten hebben een oude ziel, gekrast en gehavend. Vroeger draaide alles hier rond het slachthuis, den abattoir. Ook al zijn de beroemde hallen al bijna 15 jaar dicht, het vleesverleden zit nog in de aders van deze wijk. Het industriële erfgoed van toen kleurt vandaag nog altijd het straatbeeld. Maar de wijk staat niet stil en er stroomt ook jong bloed  in het Meatpacking District van Antwerpen.

De plint

In de ‘plint’ van het gebouw, helemaal onderaan, zit het jonge vastgoedkantoor Jamar. Wie naar de immoborden in hun etalage kijkt, ziet meteen dat ze het anders aanpakken: atypisch en kleinschalig. Jamar is het familiebedrijf van Axel en Claire (broer en zus) en meteen ook het eerste vastgoedkantoor in de buurt. ‘De slachthuiswijk is een goed bewaard geheim’, zegt Axel Jamar, ‘maar lang zal dat niet meer duren. Net als ISTATE geloven wij sterk in het potentieel. Den Dam is als een diamant: ruw vanbuiten, fonkelend vanbinnen.’

Ruimtes met invloed

Een ‘kot’ in het Kiekenkot is een slimme belegging. De buurt is opkomend, maar prijzen nog betaalbaar. De ligging is cruciaal, met onder meer scholen en het populaire Park Spoor Noord vlakbij. Alleen al Campus Spoor Noord verwelkomt jaarlijks 5.000 studenten. Den Dam is ‘Antwerp’s best kept secret’ (dat schrijven wij niet, maar de pers). Maar de meerwaarde zit niet alleen in stenen of cijfers. Ook  doordachte architectuur, leefbare ontwerpen en een warm thuisgevoel creëren invloed. Dat ISTATE hier bouwt, is geen toeval: we hebben in het hart van den Dam ons hoofdkwartier en kennen de slachthuiswijk als geen ander.

Meer informatie