Koning Noord

Er waait een nieuwe wind door een iconische woonwijk van Antwerpen. In het hart van Den Dam staat Koning Noord, een gebouw met brutalistisch kantje, stadsjungle en glinsterende ramen. De architectuur is even ongepolijst en eigenzinnig als de buurt met haar legendarisch verleden als slachthuiswijk.

 

Nieuw hart, oude ziel

Koning Noord is gebouwd op de site van een voormalige opslagplaats voor polyetherschuim. Fotografe Siska Vandecasteele documenteerde in opdracht van ISTATE het verleden in een fotoreeks.

Architectuur

Koning Noord heeft zijn naam niet gestolen en torent boven de omgeving uit. Zonder de skyline te verstoren, valt het gebouw toch op. Het ontwerp is van het Antwerpse architectenbureau META, recent nog uitgekozen als architecten van het nieuwe Congresgebouw in Brugge.  Als je door de straten wandelt, komt Koning Noord hier en daar om de hoek piepen. Dat komt door de goudkleurige façade, die bijna als een baken de weg toont. Een gele vonk op den Dam. De ramen, balustrades en terrassen zijn gebouwd in goudkleurig aluminium. Ze glinsteren in de zon en zo krijgt de oude slachthuiswijk onverwacht een laagje glitter.

Interieur

De deur openen, is thuiskomen. Het ontwerpteam van ISTATE herdacht de klassieke indeling in een  appartement. Waar leg je je sleutels als je binnen komt? Waar worden jassen en schoenen opgeborgen? Over de allerkleinste details is nagedacht, waardoor geen enkele centimeter ruimte verloren gaat. Ramen van acht meter breed kijken uit over de Antwerpse skyline, van Den Dam helemaal tot aan het Eilandje, een uitzicht zo magistraal dat je het kan inkaderen als postkaart. De zon draait de hele dag rond Koning Noord en weerkaatst mooi op de minimalistische materialen die binnen de toon zetten. De plafonds en vloeren in ‘béton brut’ zijn ongepolijst en creëren op die manier ruimtes met een poëtisch verhaal.

Bold & brutal

Koning Noord heeft een eigenzinnig karakter en dat zie je al meteen aan de ruwe, ruige, grillige buitenwand. De muren zijn gebouwd met beton dat ter plaatse werd gegoten in een houten bekisting van epiciahout. Eenmaal verwijderd, laten de planken een ‘afdruk’ na, ze zetten een stempel op de muur. Het is een gedurfde bouwtechniek die vaak werd toegepast door de brutalistische architect Juliaan Lampens (1926-2019). Het brutalisme wordt gekenmerkt door beton met veel smoel en stijl.

Groen

De inspiratie voor de binnentuin komt van Paley Park in New York, dat vaak geroemd wordt als een van de mooiste urban gardens ter wereld. Bomen met kronkelende stammen tekenen er een schilderachtig schaduwspel dat voorbijgangers op straat intrigeert en automatisch naar binnen trekt. Ook Koning Noord heeft dat effect. Wie op straat voorbij wandelt, vangt al meteen een groene glimp op. Eenmaal in de tuin zelf, groeit de verwondering, alsof je vanuit de stad in een andere cocon stapt. Zowel beneden als op een daktuin staan lampionbomen, beuken en meerstammige Gleditsia’s triacanthos die enkele meters hoog meter hoog reiken. Gleditsia’s zijn bestand tegen Belgisch weer en zijn ongetemde karakterbomen: hun stammen volgen een bochtig parcours en puzzelen de klok rond met licht. De urban retreat is een ontwerp van landschapsbureau Ars Horti.

De boomkweker

Een boom kweken is zoals slow cooking: hoe trager het proces, hoe meer karakter. De bomen van Thijs Van Roessel krijgen zoveel liefde, water en snoeibeurten dat hun stammen vol pit zitten. De Koelreuteria’s in de tuin van Koning Noord zijn door Thijs negen jaar opgekweekt. Van Roessel Vormbomen is een geheim adresje in het Nederlandse Noord-Brabant dat enkel insiders kennen. Het bedrijf bestaat al sinds 1973 en Thijs leerde alle knipjes in het vak van zijn vader Cees.

Constructie

September 2018. Het bouwproces eigenzinnig in beeld gebracht door fotografe Siska Vandecasteele.

Team

Koning Noord vertrekt van één basisidee: leefbare ruimtes. Dat klinkt eenvoudig, maar achter de ‘simplicity’ schuilt een heel team. De constructie zit ingenieus in elkaar, zowel bouwtechnisch als ruimtelijk. Verschillende lagen sluiten naadloos op elkaar aan. ISTATE kiest voor elk project de beste mix aan talenten. Koning Noord is 100% Antwerps.

Architect – META

De architectuur van Koning Noord is een ontwerp van META architectuurbureau uit Antwerpen. Ze ontwerpen wars van trends en delen met ISTATE een contextuele filosofie. 

Tuinontwerp – Ars Horti

Het gedurfde tuinontwerp van Koning Noord werd samen met Ars Horti gecreëerd. Het landschapsbureau verweeft natuur met ecologie en maatschappelijke noden. Zoals in recreatiedomein De Schorre, waar het bureau een 'groen theater' ontwikkelde voor urban sports. 

Ingenieur – Jan Meijer

Koning Noord is een technisch huzarenstukje, in goede banen geleid door ingenieursbureau Jan Meijer, bekend van het Europagebouw in Brussel. 

Interieurdesign – Klaartje Bracke

De binnenkant kreeg vorm in samenwerking met Klaartje Bracke, die voor Koning Noord leefruimtes met ongepolijste eigenheid ontwierp. 

Moods

Fotograaf Bart Kiggen toont hoe zon en schaduw ruimtes in Koning Noord tekenen. Naargelang seizoen en lichtinval verandert de mood in en rond het gebouw. 

De Koning

Een extra laag glans voor de buurt: het 'gouden kantje' van Koning Noord. Gezien door de lens van architectuurfotograaf Filip Dujardin. 

Buurt

Volkstuintjes, art nouveau façades, een fietsbrug, een neogotisch stationsgebouw, een volks biercafé én het hipste park van de stad. Op den Dam, in het noorden van Antwerpen, valt onmogelijk één woord te plakken. Stijlen, huizen en mensen kriskrassen er door elkaar. Den Dam is geen gewone wijk. De straten hebben een oude ziel, gekrast en gehavend. Vroeger draaide alles hier rond het slachthuis, den abattoir. Ook al zijn de beroemde hallen al bijna 15 jaar dicht, het vleesverleden zit nog in de aders van deze wijk. Het industriële erfgoed van toen kleurt vandaag nog altijd het straatbeeld. Maar de wijk staat niet stil en er stroomt ook jong bloed: restaurants zoals Veranda en groene stadslong Park Spoor Noord mixen nieuwe smaken, tradities en kleuren in het Meatpacking District van Antwerpen.

Meer informatie